A karácsonyi harisnya legendája

olddesignshop_childrenchristmasstockings.jpgMíg nálunk a Jézuskára hárul az ajándékok kiosztásának fáradalmas feladata, az angolszász vidékeken ez a task leginkább a Mikulásé, aki megtölti majd minden jóval a kandallók párkányán lógó karácsonyi zoknikat. De miért pont zokni? Honnan ered a karácsonyi harisnya legendája...?

Természetesen az internet népe ebben sem tudott egységes álláspontot meghatározni: a legelfogadottabb nézet szerint Szent Miklóshoz köthető a legenda eredete, aki egy szegény özvegyember három lányán segített titokban. A kéményen keresztül leereszkedve a tűz mellett száradó zoknikba aranytallérokat rejtett, hogy az így megszerzett vagyonnal később könnyedén férjhez tudjanak menni a lányok. A klasszikus történet egyes elemei ma is tetten érhetők a karácsonyi hagyományokban; a tallérokat ugyan ma már narancs képviseli és a kéményen keresztül való illegális birtokháborítás érkezés is megkerülhetetlen motívum. Kevésbé elfogadott nézetek egyenesen Odinhoz kapcsolják a lábbeliben ajándékozás szokását: a gyerekek répát, cukrot és szalmát hagynak a főistenség repülő lova számára a tűz mellé készített cipőikben - Odin pedig ajándékokra cseréli ezt. Ez a tradíció élhetett tovább a kereszténység elterjedése után - ahogy tette azt például Bariban, ahol a nagymamák szerepe volt nem csak a zoknik stoppolása, de ajándékokkal való megtömése is. A nagymamákat és Odint szépen kitúrta a nagyszakállú Mikulás, a hagyomány azonban tovább él.

olddesignshop_lioncoffeechristmasgirlsfree1.jpg A karácsonyi zokni intézményét egyébként az 1800-as évek elején majdnem eltörölte a karácsonyfa megjelenése, ám kis hullámvölgy után végül a viktoriánus korban tett szert nagy népszerűségre. Ekkoriban kezdtek a jómódú polgári családok már nem csak sima hétköznapi fuszekliket, hanem kifejezetten az ünnepre készült, díszes zoknikat használni az ajándékozáshoz. A mindenben kissé különc angolok általában december 25-e reggel ("Boxing day") nyitogatják az ajándékaikat, akár a fa alá, akár a fellógatott harisnyákba érkeztek.

 

(Képek: https://olddesignshop.com/)

 

Címkék: harisnya